Českým rybám jednoznačně vévodí kapr obecný, který se tradičně nejvíce konzumuje v době Vánočních svátků. Mezi další kulinářsky oblíbené české ryby můžeme zařadit například pstruha, amura, candáta či štiku.
Celkovému množství 28 druhů sladkovodních ryb, které jsou v České republice zařazeny mezi tržní sladkovodní ryby, jednoznačně vévodí kapr obecný. Z celkové roční produkce kolem 20 000 tun ryb ročně připadá na kapra přibližně 18000 tun.
Kapr obecný se u nás během 20. století stal tradiční vánoční rybou. V současné době se v době Vánočních svátků spotřebuje kolem 9 000 tun kapra. Kapr chovaný v České republice platí za velmi kvalitní rybu a je vyvážen do dalších zemí evropské unie.
Kromě kapra si můžete dopřát i další druhy sladkovodních ryb, které pocházejí z českých a moravských rybářství a pstruhařství. Významný je například chov lososových ryb (pstruh, siven), kterých se v ČR vyprodukuje téměř 800 tun ročně.
Množství vyprodukovaných býložravých ryb, kde je nejvíce zastoupen amur a tolstolobik, přesahuje 700 tun ročně. Z kulinářského hlediska patří k velmi oblíbeným druhům dravé sladkovodní ryby, jako je štika, candát či sumec, jejichž roční produkce se pohybuje kolem 200 tun ročně.
V našem přehledu sladkovodních ryb, které žijí anebo jsou chované v českých a moravských vodách, jsme pro Vás u vybraných druhů připravili odkazy na recepty, které Vás jistě nalákají k přípravě některé z našich českých ryb.
Odkazy na rybí recepty najdete u těchto druhů ryb:
Kaprovité ryby:
Lososovité ryby:
Býložravé ryby:
Dravé ryby:
Ubytování - rybaření v ČR: Nabídka chat a chalup pro vaši dovolenou v dosahu rybářských revírů.
Kapr bez kostí - video: Prohlédněte si na videu návod, jak připravit kapra bez kostí.
Penzion Třeboň - ubytování: Využijte nabídku ubytování v Třeboni v penzionu Schwarzenberský seník. Užijte si relaxaci na Třeboňsku.
Sportovní rybolov: Informace o možnosti sportovního rybolovu na Třeboňksu.