Český kapr.cz - home page
Česká ryba » Gastronomie a ryby

Které české sladkovodní ryby jíme nejčastěji

Českým rybám jednoznačně vévodí kapr obecný, který se tradičně nejvíce konzumuje v době Vánočních svátků. Mezi další kulinářsky oblíbené české ryby můžeme zařadit například pstruha, amura, candáta či štiku.

Českým rybám vévodí kapr obecný

Celkovému množství 28 druhů sladkovodních ryb, které jsou v České republice zařazeny mezi tržní sladkovodní ryby, jednoznačně vévodí kapr obecný. Z celkové roční produkce kolem 20 000 tun ryb ročně připadá na kapra přibližně 18000 tun.

Kapr obecný se u nás během 20. století stal tradiční vánoční rybou. V současné době se v době Vánočních svátků spotřebuje kolem 9 000 tun kapra. Kapr chovaný v České republice platí za velmi kvalitní rybu a je vyvážen do dalších zemí evropské unie.

Další druhy sladkovodních ryb

Kromě kapra si můžete dopřát i další druhy sladkovodních ryb, které pocházejí z českých a moravských rybářství a pstruhařství. Významný je například chov lososových ryb (pstruh, siven), kterých se v ČR vyprodukuje téměř 800 tun ročně.

Množství vyprodukovaných býložravých ryb, kde je nejvíce zastoupen amur a tolstolobik, přesahuje 700 tun ročně. Z kulinářského hlediska patří k velmi oblíbeným druhům dravé sladkovodní ryby, jako je štika, candát či sumec, jejichž roční produkce se pohybuje kolem 200 tun ročně.

Recepty na přípravu sladkovodních ryb

V našem přehledu sladkovodních ryb, které žijí anebo jsou chované v českých a moravských vodách, jsme pro Vás u vybraných druhů připravili odkazy na recepty, které Vás jistě nalákají k přípravě některé z našich českých ryb.

Odkazy na rybí recepty najdete u těchto druhů ryb:
Kaprovité ryby:

Lososovité ryby:

Býložravé ryby:

Dravé ryby:

Reklama
Recepty, videa, prodejní místa - Třeboňský kapr

Komentář

 

Štika obecná

Candát

Sumec

Náš tip

Rubrika Gastronomie a ryby

.::.
www.ceskaryba.cz - 2009 :: Webdesign ODEON