Sladkovodní ryby se stále častěji dostávají na menu českých restaurací, ve specializovaných rybích restauracích si kromě běžně rozšířených pokrmů ze pstruha či kapra můžete vybrat i další rybí speciality připravené například z candáta, amura či sumce. Díky nabídce chlazených ryb ve velkých supermarketech si kvalitní rybí pochoutky můžete snadno připravit i doma. Lákavé rybí speciality z českých ryb můžete ochutnat i během Vaší dovolené, například pokud se vypravíte na Třeboňsko.
V České republice dnes již najdete nejednu rybí restauraci, která se zaměřuje na přípravu pokrmů ze sladkovodních ryb. Kvalitní restaurace k přípravě sladkovodních rybích speciality používají chlazené čerstvé ryby, které navíc často pochází z oblasti, kde se restaurace nachází. K nejčastějším sladkovodním rybám, které najdete na menu rybích restaurací, patří kromě nejrozšířenějšího kapra a pstruha, také štika, candát, sumec, amur, okoun či úhoř.
Pokud se rozhodnete připravit si pokrm ze sladkovodní ryby doma, základní podmínkou je nákup ryby. Pokud si budete chtít pochutnat na čerstvém rybím mase, můžete se rozhodnout pro nákup živé ryby anebo ryby chlazené.
Nákup živé ryby patří u nás k tradičním způsobům prodeje ryb, ale jeho nevýhodou je následná časová a někdy i technická náročnost zpracování před vlastní kuchyňskou úpravou. K moderním trendům prodeje ryb patří nákup chlazené ryby, kdy si domů přinesete již hotové rybí porce a můžete se soustředit jen na kuchyňskou úpravu.
Někdy však bývá problém, kde si živou či chlazenou rybu opatřit. Jednou z možností je nákup přímo od zdroje, většina rybářství nabízí celoroční prodej ryb na svých sádkách. Další možností jsou specializované rybárny, které obvykle nabízí prodej živých i chlazených ryb anebo pak velké supermarkety, které jsou přizpůsobeny k prodeji ryb.
Na stránkách Mánkův „Rybí restaurant“ najdete nejen seznam prodejen ryb v České republice, ale i mnoho dalších užitečných informací o kuchyňské přípravě ryb a rybí recepty.
Sladkovodní ryby nabízí široké uplatnění v kuchyni, jsou vhodné prakticky pro všechny typy kuchyňských úprav – vaření, dušení, pečení, smažení či grilování. Své uplatnění nachází i při přípravě specialit studené kuchyně v podobě uzených či marinovaných rybích pokrmů. K snadné přípravě rybích specialit je možné využít také rybí polotovary.
Příkladem je výrobek Kapří obsahující čisté kapří
maso bez kůže a kostí, ovesné vločky a koření. Z Kapří lze velmi
snadno připravit například kapří karbanátky či biftečky, které jsou
vhodné i pro děti, protože neobsahují kosti.
Více informací o Kapří
K nejznámějším oblastem, které jsou spojené s chovem ryb, patří u nás Třeboňsko, které je zároveň i oblíbenou turistickou destinací. Turisty sem láká nejen unikátní krajina rybníků, historické památky, ideální podmínky pro cykloturistiku, ale také nabídka rybích specialit v místních restauracích. Známou místní specialitou jsou kapří hranolky, které pochází z třeboňské restaurace Šupina.
V Třeboni každoročně probíhá festival Rybářské slavnosti, věnovaný tradici rybníkářství na Třeboňsku, jehož nedílnou součástí je nabídka rybích specialit. Nejrůznější rybí pochoutky můžete na Třeboňsku ochutnat i v době výlovů významných rybníků. S obdobnými akcemi se můžete setkat i v dalších rybníkářských oblastech u nás.
Ubytování - rybaření v ČR: Nabídka chat a chalup pro vaši dovolenou v dosahu rybářských revírů.
Kapr bez kostí - video: Prohlédněte si na videu návod, jak připravit kapra bez kostí.
Penzion Třeboň - ubytování: Využijte nabídku ubytování v Třeboni v penzionu Schwarzenberský seník. Užijte si relaxaci na Třeboňsku.
Sportovní rybolov: Informace o možnosti sportovního rybolovu na Třeboňksu.